Danışmanlık; kişinin bilgi, birikim ve deneyimini, tüm bunlara ihtiyacı olan kişi ve kurumların hizmetine sunmasıdır. Ancak, bilgi değiştikçe, bilgiye dayalı deneyim de yeniden şekilleniyor. Danışanlarıma en iyi ve en doğru hizmeti verebilmek, daha çok fayda sunabilmek misyonuyla yola çıktım. Bu amaçla, küresel sürdürülebilir turizm eğitimi konusunda değişimleri ve gelişmeleri yakından takip ediyorum. Bilginin değişebileceği gerçeğini göz önüne aldığımızda, danışmanlık hizmetlerinin de yaşam boyu eğitimle desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Herakleitos’un dediği gibi ‘Değişmeyen tek şey değişimdir.
Turizm ve finans sektöründe uzmanlaşmış bir danışman olarak, sürdürülebilir turizm konusunda da ciddi bir bilgi ve birikime sahip olduğumu söylemeliyim. Sosyoloji eğitiminin de sürdürülebilirlik yaklaşımına ciddi katkı sağladığını düşünüyorum. Ancak sürdürülebilirlik, uzun soluklu ve bitmeyen bir yolculuktur. Öğrendikçe daha fazlasını öğrenmek, araştırmak istiyorum.
Bu ilgi ve merak ile profesyonel eğitim programlarını ve güncel turizm uygulamalarını daima takip ederim. Bu bağlamda, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi’nin (GSTC), geçtiğimiz Mayıs ayında açtığı eğitim programı ilgimi çekmişti. Hemen kayıt oldum. 24 ülkeden 55’ten fazla öğrencinin katıldığı uluslararası online bir eğitimdi. 4 sınav ve güçlü bir final sınavından oluşan 4 haftalık eğitim sürecini başarı ile tamamladım. Oldukça faydalı bir deneyim olduğunu söylemeliyim. Böylece, Küresel Sürdürülebilir Turizm Standartları ve Uygulamaları alanında profesyonelliği gösteren, Sürdürülebilir Turizmde Profesyonellik Sertifikası’nı gururla aldım.
Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kriterleri GSTC
GSTC ( www.gstccouncil.org )ABD’de kar amacı gütmeyen, bağımsız ve tarafsız bir kuruluştur. 2007 yılında Rainforest Alliance, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Birleşmiş Milletler Vakfı (UN Foundation) ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından kurulmuştur. Sürdürülebilir turizm konusunda küresel bir otoritedir. Bu nedenle tercihimi bu kuruluştan yana kullandım.
Turizmde sürdürülebilirlik, sadece doğayı korumaya odaklanmaz. Turizm de dahil olmak üzere, tüm sektörlere uygulanabilecek bir yaklaşım olduğunu belirtmeliyim. Sürdürülebilirlik kurallarını uygulamaya başladığınızda, işletmenizi çok daha güçlü ve karlı noktalara taşıyabildiğinizi fark edersiniz. Bu uygulamalar, aslında bir proje yönetimi gibidir.
Sürece dahil olan oteller, tur operatörleri ve destinasyonlar kendilerini rakiplerinden farklılaştırırlar. Aynı zamanda, çevreyi ve kültürel mirası koruyarak, toplumun geneline sosyoekonomik anlamda fayda sağlarlar.
Şunu söylemeliyim ki; ülkelerin gelişebilmesinde çevreye ve geçmişe duyulan saygı, korumaya ve geliştirmeye yönelik istek çok önemlidir. Bu bağlamda gezginler, destinasyonlar ve işletmeler de daha duyarlı ve katılımcı olmak arzusundalar.
İşte; Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) kriterleri ile sürdürülebilir turizme ilişkin temel standartlar belirlenmektedir. Bunlar turizm sektöründe;
- Destinasyonların
- Tur operatörlerinin
- Otellerin
ulaşması gereken minimum standartlardır.
GSTC kriterleri 4 ana başlık altında işlenmektedir.
- Etkili Sürdürülebilir Turizm Yönetimi
- Sosyoekonomik Etkiler ve Yerel Faydalar
- Mirasın Korunması, Topluluk Yararlarının Teşvik Edilmesi
- Kaynak Yönetimi ve Çevre Koruma
Turizm şirketleri, tur operatörleri, oteller, destinasyonlar bölgesel perspektifler bazında en iyi küresel sürdürülebilirlik uygulamalarına ulaşmayı hedeflerler. Bu amaçla; asgari gereksinimler olan Küresel Sürdürülebilir Turizm Kriterleri’ni benimserler. Ayrıca sürdürülebilir turizm doğrultusunda gezginlerin artan talepleri de, bu sürece itici bir güç olarak etki etmektedir.
Bu doğrultuda dünyadaki örnekleri incelediğimizde, heyecan verici uygulamalar olduğunu ve inanılmaz ilerlemeler kaydedildiğini görüyoruz. Örneğin; İrlanda’da deniz fenerleri hakkında yapılan bir çalışma www.greatlighthouses.com ; heyecan verici müşteri deneyimi yaratmıştır. Ayrıca, bölgeye sosyokültürel anlamda geniş bir perspektifte katkı sağlamıştır. Bu örneklerde, başarılı kamu ve özel sektör ortaklıklarının faydalarını görmek mümkündür.
Örnekler pek çok, uygulamalar da bir o kadar heyecan verici…
Küresel Sürdürülebilir Turizm Eğitimi ve Faydaları
GSTC’nin, sürdürülebilir turizm eğitim ortağı Trainingaid ( https://www.trainingaid.org ) ile ortaklaşa gerçekleştirdiği bu eğitim sayesinde, aşağıdaki konu başlıklarında önemli kazanımlar elde ettim.
- Seyahat ve turizmde sürdürülebilirlik için temel standart olan küresel kriterler hakkında derinlemesine bilgi,
- Kriterleri uygulamak için somut eylem adımlarına odaklanma,
- İşletmeler ve/veya destinasyonlar için sürdürülebilir turizm politikaları ve sürdürülebilirlik uygulamaları geliştirme,
- Grup egzersizleri ve alıştırmalar, küresel sektör paydaşları ile fikir ve tecrübe paylaşımı ve iş birlikleri geliştirme,
- Uluslararası bir networkün üyesi olma, hem katkı sunma, hem de güncel gelişmeleri takip edebilme,
- Gerçek hayat tecrübeleri ve uygulamalarına iştirak edebilme,
- Sertifikasyon ve akreditasyon süreçlerini anlama ve yönetme, ilgili kuruluşlarla irtibatta olma, (Sürdürülebilirlik konusunda destinasyonlar, oteller ve işletmeler için sertifikasyon sağlayan pek çok uluslararası şirket var. Bunların arasından faaliyet koluna uygun seçimi yapabilmek çok önemli.)
Ayşe Nur İyiler olarak, küresel sürdürülebilir turizm eğitiminin katkıları ile danışmanlık yolculuğuma devam ediyorum. Sürdürülebilirlik ilkeleri ile ilerlemek isteyen turizm işletmeleri ve turizm destinasyonlarıyla bilgi ve deneyimlerimi paylaşmaya devam edeceğim.